Sieraden verzorging

Bij SilverGems verkopen we sterling zilveren sieraden en vergulde sterling zilveren sieraden. Bij de verguld sterling zilver sieraden is een laagje echt 14 karaat goud over sterling zilver aangebracht.

Vergulde sterling zilveren sieraden verliezen na verloop van tijd wel hun gouden laagje. Hoe snel dit proces gaat, is afhankelijk van een aantal factoren, hoe vaak je de sieraden draagt en hoe je ze behandelt. Hier volgen een paar tips:

Dragen van je edelstenen sieraden

Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om je sieraden te verzorgen en er langer mooi uit te laten zien. Edelstenen en parels zijn gevoelig voor chemische stoffen. Doe daarom altijd het sieraad pas om ongeveer een half uurtje nadat je je hebt opgemaakt, ingesmeerd met crèmes en bodylotion en parfum hebt aangebracht.
Wees ook voorzichtig met haarlakken, wax-behandelingen en gels. Gebruik deze lang voordat je het sieraad om doet. Ook schoonmaakmiddelen zijn niet goed voor het sieraad.
Draag de sieraden tijdens normale activiteiten. Dus niet bij zware lichamelijke inspanningen zoals sporten, schoonmaken, rennen, etc. De edelstenen kunnen hierdoor beschadigen en sommige edelstenen kunnen breken. Het draad en de sluiting van het collier zullen extra slijten door schokken en trillingen.
Draag het sieraad niet tijdens het douchen, slapen, in bad, zwembad of natuurwater, zonnebaden of bij de afwas.
Laat edelstenen niet lang in direct zonlicht liggen. Warmte en licht kunnen de kleur van de edelsteen beïnvloeden. Laat ook geen sieraden achter in vochtige ruimtes, probeer je sieraden niet in de keuken of de badkamer achter te laten, maar berg ze op als ze niet gedragen worden.

Verzorging van je edelstenen sieraden

Edelstenen
Door het dragen kunnen het oppervlak en de edelstenen van het sieraad doffer worden. Dat kan komen door huidvet en vuil aan de onderkant van een edelsteen, waardoor de schittering afneemt.
U kunt transparante edelsteen reinigen met een sopje van milde zeep en lauw water en een zachte borstel. Zorg ervoor dat het water niet te heet is, omdat sommige edelstenen niet goed reageren op een plotselinge temperatuursverandering.  Hoewel het onwaarschijnlijk is dat een harde borstel een diamant krast, kan het zachtere edelstenen zoals Fluoriet en Apatiet krassen. Daarom raden we je aan een geheel nieuwe te gebruiken, zodat er geen kans is dat een eerder schoonmaakproduct je edelsteen beschadigt. Laat de sieraden een paar minuten in het lauwe zeepwater weken en begin dan voorzichtig te borstelen. Hoewel het veelal gemakkelijk is om het oppervlakte van de edelsteen schoon te maken, vergeet niet om de onderkant van het sieraad ook schoon te maken. Als het moeilijk is om met de borstel daar bij te komen kunnen zachte wattenstaafjes het gebied mogelijk bereiken. Voor hardnekkig vuil kun je de sieraden wat langer in het lauwe water laten weken en het proces indien nodig herhalen.

Als je klaar bent met schoonmaken, zorg er dan voor dat je alle zeepachtige resten wegspoelt. Spoel het sieraad onder stromend water goed af. Gebruik daarna een schone katoenen doek om je sieraden droog te maken.

Niet transparante edelstenen zijn meestal poreus en absorberen vloeistoffen, dus ook water en zeepsop. U kunt ze daarom beter met een licht vochtige doek schoonwrijven en daarna met een droge katoenen doek afdrogen.

Voorbeelden van transparante edelstenen: Amethist, Aquamarijn, Bergkristal, Blauwe Topaas, Carneool, Citrien, Granaat, Ioliet, Jade, Labradoriet, Maansteen, Peridoot, Prehniet, Robijn, Saffier, Smaragd, Tourmalijn.

Voorbeelden van niet transparante edelstenen: Chrysocolla, Lapis Lazuli, Parel, Malachiet, Turkoois, Tijgeroog.

 



Parels
Parels zijn ongewone juweeltjes die organisch worden gemaakt door weekdieren in de zee.  Parels worden steeds mooier naarmate je ze vaker draagt. De natuurlijke huidvetten hebben een beschermende werking op de parel en geven ze meer glans. Mocht je de sieraden met Parels toch schoon willen maken, dan is het het beste om met een licht vochtige doek ze schoon te wrijven en daarna met een droge katoenen doek af te drogen.

Opaal
Opaal is een van de meest spectaculaire en kleurrijke natuurschatten en er moet speciale aandacht aan worden besteed om het er op zijn best uit te laten zien. Sommige Opalen zijn doubletten en kunnen het beste met een licht vochtige doek  schoon gemaakt worden en daarna met een droge katoenen doek afgedroogd worden. Solide Opalen kunnen ook het beste op deze manier gereinigd worden. Houd Opalen uit de buurt van extreme warmtebronnen. Omdat ze een kleine hoeveelheid vocht bevatten kunnen ze uitdrogen en kunnen er scheuren in het oppervlak ontstaan die bekend staan ​​als craquelé. Als je bang bent dat je Opaal vocht verliest, kan het soms helpen om het in vochtige (maar niet doorweekte) watten te wikkelen en in een luchtdichte zak te doen. Controleer het regelmatig en bevochtig de watten opnieuw als deze zijn uitgedroogd. Opalen reageren slecht op zuur en alcohol, dus wees vooral voorzichtig om ze uit de buurt te houden van huishoudelijke schoonmaakmiddelen, aftershaves en parfums.

 

Barnsteen
Barnsteen is gefossiliseerd boomsap dat is overgebleven uit oude bossen dat veelal miljoenen jaren oud is. Voor het reinigen van Barnsteen bevochtig je een zachte doek, wrijf zachtjes over de edelsteen en droog onmiddellijk. Als je een borstel moet gebruiken voor hardnekkiger vuil, zorg er dan voor dat het ongelooflijk zacht is, want Barnsteen is zeer zacht , wat betekent dat bijna alles het zal krassen. Als je het gevoel hebt dat je sieraad zijn glans heeft verloren, kun je een beetje olijfolie of amandelolie met een zachte doek inwrijven en nogmaals afdrogen.


Zilver
Zilver is een edelmetaal dat kan gaan oxideren. Deze oxidatie is te zien door de verkleuring van het zilver dat eerst donkerder wordt en daarna zwart kan uitslaan. Het is een natuurlijk proces dat niet schadelijk is voor je sieraden, mits je ze zo nu en dan even oppoetst met een zilverpoetsdoek.
Een ‘dompelbadje’, zoals dat bij de juwelier te koop is, is niet geschikt voor sieraden met edelstenen, want dat tast de edelstenen aan. Wij raden je daarom aan een zilverpoetsdoek te gebruiken.
Het zwart worden van zilveren sieraden is juist een teken dat het om echt zilver gaat. Dat zilveren sieraden die zwart worden dus van een minder gehalte zilver (of zelfs geen zilver) gemaakt zouden zijn is onjuist. Het verkleuren (zwart worden) komt bij alle gehaltes van zilver voor. Ook bij zilver van het eerste gehalte dat wij leveren, namelijk 925 sterling zilver.
De natuurlijke oliën die je huid aanmaakt kunnen ook reageren met het zilver. De mate waarin het zilver reageert met deze stoffen uit je huid is sterk afhankelijk van je voeding, alcoholgebruik en of je medicijnen slikt. Deze middelen beïnvloeden de zuurgraad van de huid waardoor er een reactie kan ontstaan. Ook zweet (waar ammonia in voorkomt) verhoogt de zuurgraad van de huid waardoor zilver kan gaan oxideren.

Opbergen van je edelstenen sieraden

Berg edelstenen sieraden het liefst apart op in een daarvoor bestemde sieradendoos. Als de sieraden door elkaar in één sieradendoos bewaart worden, kunnen ze tegen elkaar gaan krassen. Het beste is elk edelstenen sieraad afzonderlijk te verpakken in een katoenen zakje of een afgesloten plastic gripzakje. Besteed hier ook aandacht aan, als je je sieraden mee neemt op reis.